fbpx

Megcsalt a párom! Hogyan tovább?

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek, de a legnagyobb krízist talán a megcsalás képes előidézni. Ennek legfőbb oka, hogy alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot és ennek megfelelően intenzív és mély érzéseket élnek meg a felek. Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről az előidéző okokat.

A kapcsolat értékmérői

A stabil párkapcsolat alkotóelemei közé klienseim leginkább a megbízhatóságot, őszinteséget, és a kölcsönös bizalmat sorolják. A megcsalás mindhárom „alappillért” elmozdítja a helyéről és ez idézi elő azt az érzést, mintha a megcsalt fél lába alól kihúzták volna a talajt. Minden addig biztos pont bizonytalanná válik, a tervek és célok értelmetlenné lesznek és káosz lesz úrrá a kapcsolatban. Fontos kiemelnem, hogy az érzelmi zűrzavar nem csak a megcsalt, hanem a csalfa felet is eléri. De nézzük a lehetséges okokat!

A csalfa is tudja mit kockáztat

Le kell szögezni, hogy a megcsalás mindig rámutat arra, hogy a párkapcsolat nélkülöz valami fontos „kötőelemet”. Nem mindegy persze, hogy a kapcsolat mely időszakában valósul meg egy ilyen cselekedet. Nehéz indokolni, ha erre már a kapcsolat kezdeti szakaszában kerül sor, és ilyenkor ez jellemzően a kapcsolat végét is jelentheti. Nehezebb a helyzet, amikor a megcsalás hosszabb együtt töltött idő, sok közös eredmény elérése és nehézség leküzdése után valósul meg, amikor már sokkal több a vesztenivaló. Persze a csalfa fél is tudja, hogy mit tesz kockára, mégis megteszi a problémás lépést.

Mi ennek az oka?

A választ az igények és szükségletek vizsgálatával kapjuk meg. Az esetek döntő többségében valamelyik fél úgy érzi, hogy nem kapja meg azt a figyelmet amire szüksége lenne és amit egyébként korábban megkapott. Ha ez hosszabb időn keresztül áll fenn, úgy az érintett eljuthat arra a pontra, aminél elég egy kis szikra, és máris egy csalfa kapcsolatban találja magát. Sokszor elég az, hogy a harmadik fél meghallgatja az érintettet, így adva meg neki azt a figyelmet, amit otthon nem kapott meg.

A krízishez is két ember kell

Nem szabad megfeledkezni arról a fontos tényről, hogy a kapcsolat megromlásához mindkét félre szükség van. Megcsalás alkalmával a megcsalt fél sokszor nehezen lát rá arra, hogy hol van az ő felelőssége. Jellemzően elmerülnek az áldozatszerepben, ahonnan csak a megcsaló felelősségét képesek meglátni, pedig „kettőn áll a vásár”. Persze nehéz ezt elfogadni egy felfokozott érzelmi állapotban. Pont ezért fontos ilyenkor, hogy adjanak időt a felek egymásnak, és amikor csendesednek a hullámok, akkor akár közösen kezdhetik el az okok felderítését és az esetleges újrakezdés megtervezését.

Következő írásomban a lehetséges kiutakat veszem számba.

Hozza rendbe kapcsolatát! Kérjen ingyenes, kötelezettségektől mentes tájékoztatást!

Az kapcsolatfelvételi űrlap kitöltését követő egy munkanapon belül keresni fogom.

További bejegyzéseim a párkapcsolat témakörében:

Van folytatás egy megcsalás után?

A fenti kérdésre nincsenek egyszerű válaszok, ugyanis minden egyes esetnek más megoldása van. Ezt erősen befolyásolja a résztvevők érzékenysége, toleranciája és személyisége. Előző írásomat ott

Gyermekek a párkapcsolatban

Egy párkapcsolatban kiemelkedően fontos esemény a gyermek érkezése. Semmi nem tud olyan örömet okozni, mint egy kis jövevény megszületése, azonban érkezésével számos dolog új értelmet

A kommunikáció szerepe a párkapcsolatban

Az elmúlt hetekben igyekeztem világossá tenni olyan tényezőket, amelyek erősen kihatnak párkapcsolatunk minőségére. Ezen írásomban a kommunikáció párkapcsolati aspektusait boncolgatom. Mielőtt azonban erre rátérek szólni

Felelősség magunkért, kapcsolatainkért

A párkapcsolati problémák okait keresve gyakran kerül előtérbe a felelősségvállalás kérdésköre. Ennek persze életünk valamennyi területén komoly jelentősége van, de a párkapcsolatokban kifejezetten élesen megmutatkozik

BEJEGYZÉS MEGOSZTÁSA

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk.