fbpx

Felelősség magunkért, kapcsolatainkért

A párkapcsolati problémák okait keresve gyakran kerül előtérbe a felelősségvállalás kérdésköre. Ennek persze életünk valamennyi területén komoly jelentősége van, de a párkapcsolatokban kifejezetten élesen megmutatkozik ennek hiánya vagy nem elégséges volta. Nézzük hát milyen jelenségek kíséretében jelennek meg a problémák.

Mi a felelősségvállalás?

Legegyszerűbben fogalmazva akkor beszélünk felelősségvállalásról, ha valaki képes arra, hogy a vele történt dolgokat tudja úgy vizsgálni, hogy azokban meglátja saját szerepét is. Számos ember keseríti saját életét azzal, hogy az őt érintő eseményeket önreflexió nélkül elemzi. Ennek törvényszerű következménye, hogy a felelősséget csak a másik emberben lesz képes meglátni, saját magában nem. Az első és legfontosabb összetevő ezen a területen tehát az, hogy fel tudjuk tenni saját magunknak a kérdést: Mivel járultam hozzá a történtekhez? Onnan fogjuk tudni, hogy fejlődtünk ezen a területen, ha már lesznek válaszaink is a feltett kérdésekre.

Hogyan hat a felelősségvállalás a problémák kezelésére?

Mihelyt meglátjuk és elismerjük egy szituációban saját felelősségünket, máris nagyobb az esély arra, hogy emberi megoldása legyen az ügynek. Ebben az esetben ugyanis empatikusabbak tudunk lenni a helyzet többi szereplőjével is, ami záloga lehet a közös probléma megoldásának. Kellő gyakorlás után eljuthatunk ahhoz a felismeréshez, hogy azok a helyzetek amikbe kerülünk, annak lehetőségét hordozzák magukban, hogy tanuljunk belőlük. Ez a folyamat hozzájárul ahhoz, hogy egyre érettebb legyen személyiségünk.

Tényleg ilyen egyszerű?

A rövid válaszom igen. A munkámból szerzett tapasztalatból azonban tudom, hogy ez sok embernek okoz komoly nehézségeket. Az okok boncolgatása során aztán felszínre kerülnek a háttérben meghúzódó problémák. Az egyik kiemelkedő hiba, hogy sokan képtelenek az „itt és most” szabályai szerint élni. A szó szoros értelmében legyünk jelen élethelyzeteinkben és ez kommunikációnkban is legyen tetten érhető! Például ha konfliktusba keveredünk valakivel, akkor a felmerülő problémákról beszéljünk és ne egy korábbi, megoldatlan helyzet sérelmeit akarjuk „megtorolni”! Sokat segíthet a helyzetek megoldásában az is, ha figyelünk a konfliktusok során felmerülő érzéseinkre és ezeknek hangot is adunk úgy, hogy közben kerüljük a vádaskodást.

A párom egyszerűen lemos a pályáról a szövegével!”

A hozzám forduló pároknál gyakran tapasztalom, hogy eltérő az önérvényesítési képességük. Általában a jobban kommunikáló fél „nyeri” a konfliktus szituációkat, amit a másik fél nehezen él meg. Klienseim úgy fogalmazzák meg ezt a dolgot, hogy „A párom egyszerűen lemos a pályáról a szövegével!” Ezekben a helyzetekben is van megoldás, amit ismét érzelmeink táján kell keresnünk! Szedjük össze bátorságunkat és merjük kimondani érzéseinket! Még a legnagyobb „dumást” is megérinti az őszinte érzelem kifejezés.

Legyen párunk a legfőbb szövetségesünk!

A leghatékonyabban akkor tudunk közeledni egymáshoz, ha felismerjük azt, hogy előre haladni egymást támogatva a legkönnyebb. Ha így teszünk, akkor kevésbé leszünk frusztráltak és a kettőnk közötti kötelék is erősebb lesz. Vágjunk hát bele bátran és őszintén ebbe az izgalmas „munkába”!

Magára ismert az írásban? Keressen bizalommal! Kérjen ingyenes, kötelezettségektől mentes tájékoztatást!

Az kapcsolatfelvételi űrlap kitöltését követő egy munkanapon belül keresni fogom.

További bejegyzéseim:

Van folytatás egy megcsalás után?

A fenti kérdésre nincsenek egyszerű válaszok, ugyanis minden egyes esetnek más megoldása van. Ezt erősen befolyásolja a résztvevők érzékenysége, toleranciája és személyisége. Előző írásomat ott

Megcsalt a párom! Hogyan tovább?

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek, de a legnagyobb krízist talán a megcsalás képes előidézni. Ennek legfőbb oka, hogy alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot és ennek megfelelően

Gyermekek a párkapcsolatban

Egy párkapcsolatban kiemelkedően fontos esemény a gyermek érkezése. Semmi nem tud olyan örömet okozni, mint egy kis jövevény megszületése, azonban érkezésével számos dolog új értelmet

BEJEGYZÉS MEGOSZTÁSA

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk.