fbpx

Van folytatás egy megcsalás után?

A fenti kérdésre nincsenek egyszerű válaszok, ugyanis minden egyes esetnek más megoldása van. Ezt erősen befolyásolja a résztvevők érzékenysége, toleranciája és személyisége. Előző írásomat ott fejeztem be, hogy a megcsalás után általában egy rendkívül intenzív, érzelmileg felfokozott állapotban vannak a felek. Mint ahogy egy baleset után először a csontoknak kell összeforrnia és csak utána kezdődhet a gyógytorna, úgy a megcsalást követően is először túl kell esni a sokkon, hogy aztán nekiállhassunk az okok felderítéséhez.

Esély a fejlődésre

Vannak akik egy megcsalás okozta bizalomvesztést nem tudnak tolerálni és véget vetnek a kapcsolatnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők a kapcsolat lezárásával megszabadulnak lelki gyötrelmeiktől is. Csak úgy tudnak tanulni az esetből, ha egy tudatos gyászmunkát végeznek. Sok olyan pár van, akik a megcsalást követő időszakot az okok vizsgálatával töltik, így igyekeznek rendezni a kapcsolatot. Ezen a területen viszont sok kockázat van! Fontos, hogy a pár tagjai a megcsaláshoz vezető okokat derítsék fel, ne pedig annak részleteit feszegessék, hogy párjuk mikor, hol, hányszor és hogyan csalta meg őket! Ezek az információk sokkal inkább falat húznak kettejük közé, mintsem a továbblépés esélyét növelnék. Igazán akkor adnak esélyt a közös fejlődésre és folytatásra, ha őszintén feltárják a valódi okokat. Ezek megtalálása egyben az elérendő minimum is, mivel ha erre nem kerül sor, akkor a feldolgozatlan okok később problémát okoznak.

A folytatás nehézsége

Az okok sikeres felderítése után következhet a folytatás részleteinek közös kidolgozása. Ez az időszak komoly toleranciát kíván meg a felektől, ugyanis az elveszett bizalom nem fog egyik pillanatról a másikra visszatérni. Gondoljunk bele abba, hogy a megcsalás például a munkatárssal valósult meg! Hogyan tudja a megcsalt fél azt a helyzetet elfogadni, hogy párja továbbra is azzal a bizonyos harmadikkal dolgozik egy irodában? Sok esetben elkerülhetetlen a munkahely váltás. Bárhogy döntsenek is a felek, fontos, hogy ezt abból a meggyőződésből tegyék, hogy ez kapcsolatuk megjavításának záloga.

Irány a tettek mezeje!

Ha az előbbikben felsorolt akadályokat sikerrel vették a felek, akkor jöhet annak kidolgozása, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy ismét egy támogató, tartalmas kapcsolatban éljenek. Érdemes ismét megbeszélni, hogy mik azok a célok, amiket el szeretnének érni, ugyanis ennek komoly összekovácsoló hatása van. Fontos, hogy vegyék figyelembe egymás szükségleteit, igényeit és beszéljék meg, hogy ezeket miként fogják kielégíteni. Különösen hatékony lehet az együtt töltött minőségi idő és a tartalmas kommunikáció.

A megvalósításhoz is két ember kell!

Említettem, hogy a krízis kialakulásában mindkét félnek megvan a maga szerepe. A kiút is csak együtt lehetséges! Így ha a megcsalt fél áldozatszerepbe „ereszkedik” és azt várja, hogy vezekeljen a „bűnös”, akkor nem az előre mutató megoldást választja. A sikeres kríziskezelés felnőtt emberek együttműködésén alapul, akik figyelnek egymás és saját érzéseire.

Mielőtt végleg eldobnának egy kapcsolatot, talán érdemes megfontolni a fent írtakat.

Hozza rendbe kapcsolatát! Kérjen ingyenes, kötelezettségektől mentes tájékoztatást!

Az kapcsolatfelvételi űrlap kitöltését követő egy munkanapon belül keresni fogom.

További bejegyzéseim a párkapcsolat témakörében:

Megcsalt a párom! Hogyan tovább?

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek, de a legnagyobb krízist talán a megcsalás képes előidézni. Ennek legfőbb oka, hogy alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot és ennek megfelelően

Gyermekek a párkapcsolatban

Egy párkapcsolatban kiemelkedően fontos esemény a gyermek érkezése. Semmi nem tud olyan örömet okozni, mint egy kis jövevény megszületése, azonban érkezésével számos dolog új értelmet

A kommunikáció szerepe a párkapcsolatban

Az elmúlt hetekben igyekeztem világossá tenni olyan tényezőket, amelyek erősen kihatnak párkapcsolatunk minőségére. Ezen írásomban a kommunikáció párkapcsolati aspektusait boncolgatom. Mielőtt azonban erre rátérek szólni

Felelősség magunkért, kapcsolatainkért

A párkapcsolati problémák okait keresve gyakran kerül előtérbe a felelősségvállalás kérdésköre. Ennek persze életünk valamennyi területén komoly jelentősége van, de a párkapcsolatokban kifejezetten élesen megmutatkozik

BEJEGYZÉS MEGOSZTÁSA

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk.