fbpx

Karácsonykor magába száll minden lélek!?

Ez a gondolat fogant meg bennem, amikor a minap Ady Endre Karácsonyi regéjét olvastam. A mű csodálatosan ragadja meg karácsony mondanivalóját és szellemiségét, amit a szeretet és a lelkiség körül találunk.

Ha az adventi készülődés, várakozás sikeres volt, akkor karácsonykor a meghittség, bensőségesség és szeretet költözik otthonunkba. De vajon miért ilyen fontos számunkra a szeretet? Ha ésszel, értelemmel keresünk választ erre a kérdésre, nem sok sikerrel fogunk járni. Forduljunk inkább egy kicsit befelé, és kérdezzünk gyermeki énünktől és pontos választ fogunk kapni. Lelkünknek a szeretet a lételeme. Az a szeretet ami elfogad, kritika mentes, őszinte.

Felgyorsult világunkban bizony gyakran megyünk el úgy az élet apró örömei mellett, hogy észrevennénk azok szépségét és megélnénk azok csodáját. Nem akarom ezért a világ dolgait kritizálni és felelőssé tenni, a dolgok egyszerűen vannak. A döntés viszont a mi kezünkben van, eldönthetjük, hogy teljesen átadjuk magunkat a materiális világnak, vagy áldozunk a szeretet oltárán?

Egyes gondolkodók azt mondják, hogy az egyik legfontosabb dolog, ami emberségünket mutatja, a természettel való viszonyunk. Tudunk-e örülni egy virág láttán, meg tud-e fogni az erdőben csörtető vaddisznók látványa, megérint-e a csörgedező patak hangja és tisztasága, meglátjuk-e minden évszak szépségét, és nem utolsó sorban tudunk-e szeretetet adni és elfogadni? Fontos, hogy legyenek igen válaszaink ezen kérdésekre. Ha túl sok kérdésre csak nemmel tudunk válaszolni, akkor se csüggedjünk, ez is tanulható.

Karácsony ünnepe minden évben egy lehetőséget kínál arra, hogy átéljük a szeretet, összetartozás, emberség örömét vagyis létünk esszenciáját. Fontos feladatunk, hogy éljük meg ezzel kapcsolatos érzelmeinket, és ne korlátozzuk ezt a csodát az ünnepek időszakára, hanem tegyük a mindennapok részévé. Egy pompázó virágnak sem elég, ha az évnek csak egy-két napján locsolják, folyamatos törődést igényel! Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor ezzel életünk minőségét fogjuk jelentősen emelni.

Emberi kapcsolataink közül is kiemelkedik az ünnepek alatt szeretteinkkel való viszonyunk. Bizony eszünkbe fognak jutni, akik már nincsenek velünk és azok is, akik itt vannak, de nincs kapcsolatunk velük. Karácsony mindig egy jó lehetőség arra, hogy rendezzük konfliktusunkat szüleinkkel, gyermekeinkkel, testvéreinkkel, barátainkkal. Minden vita, nézeteltérés megoldható, kezelhető, ha a felek elássák a csatabárdot. Tegyük félre negatív gondolatainkat és engedjünk teret érzelmeinknek és harmóniára való igényünknek! Ha nem tudjuk végigvinni a folyamatot, akkor se keseredjünk el! Ne hibáztassuk ismét a másik felet vagy magunkat és ne szégyelljünk segítséget kérni, egy szakember nagyon sokat javíthat a helyzeten.

Ha lelkünk is végigjárja a szükséges utat, úgy otthonunk ünnepi csinosítása nem válik puszta díszletté, az ajándékok nem egyszerű tárgyak, hanem az öröm forrásai lesznek és az ünnep hangjai, illatai pedig tovább fokozzák izgalmi állapotunkat. Zárjuk szívünkbe a meghittséget és szeretet és lehetőleg vigyük magunkkal egész évben!

Békés, áldott ünnepet kívánok!

Magára ismert az írásban? Keressen bizalommal! Kérjen ingyenes, kötelezettségektől mentes tájékoztatást!

Az kapcsolatfelvételi űrlap kitöltését követő egy munkanapon belül keresni fogom.

További bejegyzéseim:

Van folytatás egy megcsalás után?

A fenti kérdésre nincsenek egyszerű válaszok, ugyanis minden egyes esetnek más megoldása van. Ezt erősen befolyásolja a résztvevők érzékenysége, toleranciája és személyisége. Előző írásomat ott

Megcsalt a párom! Hogyan tovább?

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek, de a legnagyobb krízist talán a megcsalás képes előidézni. Ennek legfőbb oka, hogy alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot és ennek megfelelően

Gyermekek a párkapcsolatban

Egy párkapcsolatban kiemelkedően fontos esemény a gyermek érkezése. Semmi nem tud olyan örömet okozni, mint egy kis jövevény megszületése, azonban érkezésével számos dolog új értelmet

BEJEGYZÉS MEGOSZTÁSA

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk.