fbpx

Nehéz helyzetek a mozaikcsaládban

Napjainkban viszonylag magas a válások száma, aminek egyenes következménye, hogy egyre több a mozaikcsalád is. Jellemzője ennek a családmodellnek, hogy megduplázódik a szülők, nagyszülők száma és jelentősen bővül a rokonság. Ez ideális esetben eredményezheti a szeretetteli emberi kapcsolatok bővülését, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy komoly nehézségekkel kell szembenéznie az érintetteknek.

Válást követően előbb-utóbb minden embernek természetes igénye támad egy új társas kapcsolatra. Amikor az elvált szülők oldalára megérkezik a vágyott partner, akivel közös életet kezdenek, létrejön a mozaik család. Ez rendkívül sokféle lehet, attól függően, hogy a pár egyik, másik vagy esetleg mindkét tagja hoz-e gyermeket az új családba. Még tovább színesítheti a helyzetet, ha az új kapcsolat gyümölcseként megszületik a közös gyermek. Nézzük most azokat a területeket, ahonnan a problémák eredhetnek.

Ex feleség/férj

Egy kapcsolat lezárása után maradhatnak olyan kérdések, amelyek továbbra is érintik a feleket. Ide tartoznak az anyagi kérdések a vagyon elosztásáig, de a legfontosabb a közös gyermekek nevelése. Válás után a gyermek általában valamelyik fél nevelésébe kerül. A másiknak ilyenkor jellemzően a láthatások időtartamára szorul vissza a szülői szerep gyakorlása, ami frusztrációt okozhat nála. Tovább nehezíti a helyzetet, ha a szakításra egy harmadik miatt kerül sor, ugyanis ez igencsak heves érzelmeket generálhat a mellőzött félnél. Mindezen folyamatoknak lehet egy olyan hatása, hogy a felek a gyermekek felhasználásával akarják manipulálni volt társukat, és így próbálnak törleszteni vélt vagy valós sérelmeikért.

Új helyzet

A gyermekek számára is új helyzet áll elő, felváltva vannak az egyik, illetve másik szülőnél, ami önmagában is nehéz helyzet számukra, mert más környezethez, más szabályokhoz kell alkalmazkodniuk. Súlyosbítja a helyzetet, ha a két új család értékrendje nagymértékben eltérő, vagy a válás után az egyik fél „megindul a lejtőn”. Ezt a mindenkinek nehéz helyzetet úgy lehet optimálisan rendezni, ha a volt társak felismerik, hogy a közös gyermek sorsa mindkettejük közös felelőssége, ezért ehhez együtt kell működni, nem szabad azonban a gyermekeket önös céljaik elérésére felhasználni.

Az új család

Legalább ennyi problémát hozhat felszínre az új családi felállás. A felek ugyanis keresik azokat a kerteket, amelyekhez igazodva kell a gyermekek nevelését megoldani. „Ne szólj bele, nem vagy az apám!” „Tudtál volna segíteni, mégsem tetted meg!” Csak egy-két tipikus mondat, melynek elhangzásától félnek az érintettek. Ezeket csak úgy tudjuk elkerülni, ha létrehozzuk az új család szabályait, amihez aztán mindenki tud igazodni. Ebbe vonjuk be a gyerekeket is. Persze az összecsiszolódáshoz sok őszinte beszélgetésre lesz még szükség.

Rivalizálás

Mozaikcsaládok esetén olyan gyermekek kerülnek egy családba, akik között korábban nem volt kapcsolat. Rendkívül érzékenyek ezek a gyerekek az igazságtalanságokra, nem egyenlő mérce alkalmazására. Körültekintően kell a szülőknek eljárni ahhoz, hogy cselekedeteik ne indítsanak el negatív folyamatokat. Emellett az azonos nemű gyermekek között van egy természetes rivalizálás, amit egészséges mederben kell tartani.

Persze a gyermekek részéről is megnyilvánulhatnak olyan cselekedetek, melyek a nevelő szülő ellen irányulnak. Legyünk ilyenkor türelmesek, megértőek ugyanis ezek hátterében sokszor tudattalan működések húzódnak meg.

Ahhoz, hogy a negatív folyamatokat megelőzzük, célszerű szakember segítségét igénybe venni!

Rendezze családi kapcsolatait! Kérjen ingyenes, kötelezettségektől mentes tájékoztatást!

Az kapcsolatfelvételi űrlap kitöltését követő egy munkanapon belül keresni fogom.

További bejegyzéseim a család témakörében:

A tüskés kamaszok is szeretetre vágynak

Egy család életében enyhén szólva is kihívásokkal teli időszakot jelent, amikor a gyermekek elérik a kamaszkort. Jelentősen megváltoznak ilyenkor a családi viszonyok, az addigi szerepeket,

A családi konfliktusok forrásai

Egy párkapcsolat kezdeti szakaszában a felek viszonylag sok időt töltenek együtt. Ennek során egyre jobban megismerik egymás tulajdonságait, jellemét, szokásait, baráti körét és családtagjait. Ha

Családi konfliktusok rendezése mediációval

Az életünkben szerepet játszó személyek egy részét a sors rendeli mellénk rokonság formájában, és így kirajzolódik szűkebb és tágabb családunk is. A másik nagy csoportot

Kapcsolatfelvétel

BEJEGYZÉS MEGOSZTÁSA

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk.